Makale Yazarak Para Kazanmak – Tüm Detaylarıyla – 2022

Son Güncelleme: 1 Ocak 2022

Günümüzde internet ortamında makale yazarak para kazanmak oldukça popüler. Emeğinizi kazanca çevirmek için ise orta seviyede bilgisayar kullanma becerisine sahip olmanız yeterli.

Bildiğiniz üzere sanal sistem üzerinden para kazanmak üzerine birçok yöntem ve site mevcut. Bunlardan biri de makale yazıp para kazanmak. Makale deyince aklımıza; alanında uzman kişiler tarafından kaleme alınan, gazete ve dergilerde yayımlanan yazılar gelir. Ancak makale sitelerine yazacağınız içerikler için bu kadar şatafatlı bir tanım söz konusu olmaz. Bu yüzden gözünüz korkmasın.

Herkes makale yazarak para kazanabilir.

Makale Yazarak Para Kazandıran Sitelerin Aradığı Kriterler

Makale yazarak para kazandıran siteler yazdığınız makalede çeşitli kriterler ararlar. Bu kriterler genellikle hepsi için ortaktır. Bu koşulları sağlayan yazılar yazdığınız taktirde para kazanmaya başlayabilirsiniz. Yıllardır bu gibi sitelerde makale yazarlığı yapmış biri olarak gelin bahsettiğim koşulları önem sırasına doğru madde madde açıklayalım.

1. Kopya Yazılar Yazmayın, Özgün Olun

Makale Kontrol Özgün - Makale Yaz Para Kazan
Makale Kontrol Özgün – Makale Yaz Para Kazan

Bir makalede hiçbir satırın alıntı olmaması şartı aranır. Yani makalenizde yer alan paragraf ya da uzun satırlar daha önce bir internet sitesinde yayınlanmış olmamalıdır. Özgünlük dediğimiz tanım da budur.

Makaleniz asla başka yazılardan kopya olmamalıdır.

“Ee, ben koca makalede sadece 2 satırı birebir kopyaladım, bu da mı sayılır?” diyorsanız, şöyle cevap vereyim;

Yazdığınız makaleler onaylanmadan önce özgünlük testinden geçirilir. Bu test bir program aracılığı ile yapılır. Program kopya satırları bulur ve kopya oranını test eder. Çıkan sonuç doğrultusunda makaleniz kabul edilir ya da reddedilir. Atıyorum bir site kopya oranını en fazla %3 olarak belirlemiş olsun. Bu sayı 3 ve 3’ten daha fazla çıktığı taktirde makaleniz kopya sayılacak ve kabul edilmeyecek. Sonuç olarak, emeklerinizin ve zamanınızın boşa gitmemesi ve makale yazarlığı ile para kazanmak için başka kaynaklardan birebir alıntılama yapmamanız çok önemli. Makalenizi yazarken bilgi edineceğiniz kaynakları açın, okuyun ve cümleleri kendiniz oluşturun.

Makale Kontrol Kopya - Evde Makale Yazarak Para Kazanma
Makale Kontrol Kopya – Evde Makale Yazarak Para Kazanma

2. Anahtar Kelimelere Sadık Kalın

İçerik üretmenizi isteyen hemen hemen her site makale içerisinde anahtar kelime kullanmanızı ister. Anahtar kelimeler, zaten size yazacağınız panelin açıklama kısmında verilir.

Nedir bu anahtar kelime?

Tanım olarak konuyu en açık şekilde ifade eden sözcükler anahtar kelimeler olarak tanımlanır. Bu kelimeler genelde arama motorlarında konu ile ilgili en sık aratılan ifadelerdir. Makalenin en üst sırada çıkabilmesi için de SEO (arama motoru optimizasyonu) ile uyumlu olması dolayısıyla anahtar kelimelerin doğru biçimde yerleştirilmesi gerekir. İşte ücretli makale yazımı için sizin yapmanız gereken de verilen anahtar kelimeleri akışa göre uygun biçimde yerleştirmek.

Anahtar Kelimeler - Makale Yazma Para Kazanma
Anahtar Kelimeler – Makale Yazma Para Kazanma

Anahtar kelimeleri kalın yazı tipi ile kullanmanız önemli. Kimi makalede anahtar kelime şartı aranmazken, kimisinde bir ya da birden fazla kez kullanmanız istenebilir. Bu kelimeleri kaçar kez kullanmanız gerektiği de yine yazım panelinde belirtilir. Makale yazarak para kazanmak için anahtar kelimeleri gereğinden az veya fazla kullanmamaya özen göstermelisiniz.

3. Yazınız İçerisinde Alt Başlıklara Yer Verin

Yazınız İçerisinde Alt Başlıklara Yer Verin - Makale Yazarlığı Nasıl Yapılır
Makale Başlık – Makale Yazarlığı Nasıl Yapılır

Aranılan bilgiye daha kısa sürede ulaşabilmek ve okuyucuyu sıkmamak adına alt başlık bir makalenin olmazsa olmazlarındandır. Makale siteleri yazı içerisinde en az bir ara başlık olmasını ister. Tabii bu kelime sayısına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; 100 kelimelik bir makale için ara başlık şartı aranmazken, kelime miktarı arttıkça bu sayı değişebilir.

Ara başlıklara içerik üreticisi olarak genellikle siz karar verirsiniz. Diyelim ki ücretli makale yazarlığı yapıyorsunuz ve enerji içecekleri konusunda bir makaleyi teslim etmek üzere aldınız ve yazınızda en az 1 ara başlık olması isteniyor. Belirtilmediği takdirde başlığa ne yazacağınıza siz karar veriyorsunuz. Yazı başlığını ister “enerji içeceklerinin zararları” koyarsınız, isterseniz de “enerji içeceklerinin içeriğinde ne bulunur”… İçeriğinizin başlık ile uyumlu olmasına dikkat ettiğiniz sürece hangisi kolayınıza gelirse onu seçersiniz.

Ara başlıklarınızı (kelime baş harfleri büyük olacak şekilde) mutlaka küçük harflerle yazın. Başlığın tamamını koyu renk yapmayı unutmayın.

4. Türkçe ve İmla Kurallarına Mutlaka Uyun

Unutmayın çok önemli bir dergi için bilimsel bir makale yazmıyorsunuz. Yalın ve sade bir dil kullanın. Uzun ve karışık cümlelerden olabildiğince kaçının. Makaleniz içerisinde bir düzen olsun.

En önemlisi ise makale yazarak para kazanmak için yazım ve dilbilgisi kurallarına bariz bir şekilde olamasa da uymaya çalışın. Ufak tefek hatalar pek fark edilmese de, çoğunluğu yazım yanlışları ile dolu bir makaleyi kimse kabul etmez.

Mesela böyle yazmayın;

Türkçe ve İmla Kurallarına Mutlaka Uyun - Makaleden Para Kazanma

Ya da böyle;

Türkçe ve İmla Kurallarına Mutlaka Uyun - Makale Yazarlığı Nedir

5. Farklı Kaynaklardan Bilgi Alın

Farklı Kaynaklardan Bilgi Alın - Makale Yazmak Para Kazanmak

Makalenizi yazarken bir kaynağa bağlı kalmayın. Bu, hem kopya riskini azaltacak hem de yazmanız gereken kelime limitine daha kısa sürede ulaşmanızı sağlayacak.

Yazacağınız makalenin konusuna uygun birkaç sitede farklı yazılar bulun. Kaynakları okuyup ister aklınızda kalanları yazıya dökün, isterseniz de satırlarınızı cümlenin ögelerini değiştirerek, eş anlamlı kelimeler kullanarak ya da araya farklı kelimeler sıkıştırarak kendinize göre düzenleyin.

Makalenizi bitirdikten sonra mutlaka okuyarak kontrol edin. İnternet üzerinden makale yazarak para kazanmak için verilen anahtar kelimelerin hepsini yazı içerisinde kullandığınızdan emin olun. Alt başlık ve kelime sayısına dikkat edin. Başka kaynaklardan birebir alıntı yapma ihtimaline karşı kopya kontrol sitelerinden yazınızın özgünlük durumuna bakmanız da sizin için faydalı olacak.

Makale Yazarak Ne Kadar Para Kazanılır?

Makaleyi sabah 8 akşam 5 mantığında rutin bir işe dönüştürürseniz iyi paralar kazanabilirsiniz. Özellikle kelime başı dolgun bir ücret ödeyen güvenilir sitelerle çalışırsanız düzenli ek gelir elde edeceğinizden şüphem yok. Her şey azimli olmak ile başlar ve sonrasında ise kararlılıkla yürür.

Örneğin 100 kelime başı 3 TL veren bir ücretli makale yazma sitesi ile çalıştığınızı düşünelim. Yazım hızınıza ve kapasitenize bağlı olarak 100 kelime için 15-30 dakika arasında bir zaman harcarsınız. Bu sürenin ortalama 20 dakika olduğunu varsayalım. Yazdığınız 1000 kelime için günlük 30 TL kazanacaksınız. Bu da günde 3 saat 20 dakika harcayarak aylık 900 TL kazanmanız demek.

Makale yazmaya karar verdikten sonra yapmanız gereken ilk hamle size en uygun siteyi seçmek. Eğer içerik üretme konusunda pek iyi değilseniz ve makale yazarlığı yapmak istiyorum diyorsanız, yazımı mutlaka sonuna kadar okumanızı öneririm. Tüm kuralları benimsedikten sonra ihtiyacınız olan şey düzenli aralıklarla yazmak. Bunu yaptıkça içerik üretme konusunda gittikçe uzmanlaştığınızı fark edeceksiniz. İlk yazınız hatalarla dolu ve kötü olduğu için onaylanmamış olabilir. Bu, makale yazma işinin üstesinden asla gelemeyeceğiniz anlamına gelmez. Zaman kavramı bunun için var. Pes etmeyin, tekrar deneyin.

Size önerim, makale satışı yapabileceğiniz sitelere fırsat buldukça yazılarınızı yüklemeniz ve aynı zamanda ödeme planı size en uygun gelen bir site ile çalışmanız. Bu işi yaparak hem kayda değer miktarda bir ek gelir elde edip hem de bilgi dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.

Makale Yazarak Para Kazma Siteleri

Makale yazarak para kazanmaya başlamak için önce tercihinizi belirlemelisiniz. Kelime sayısına göre para veren bir sitede yazarlık yaparak mı yoksa makalelerinizi kendi belirlediğiniz fiyat üzerinden satarak mı kazanmak istiyorsunuz?

Eğer makale satarak para kazanma hedefiniz varsa, ücretinizi müşteriniz yazınız için ödeme yaptığında alacaksınız. Fiyatı belirlemek tamamen sizin elinizde. 100 kelimelik bir makaleyi ister 1 liraya satın, isterseniz de 10 TL’ye… Önemli olan alıcı bulmak. Yalnız bu tarz sitelerde tanınmış yazarların makaleleri daha fazla rağbet görmekte. Bu nedenle başlarda bu platformlarda satış yapmanız zor olabilir. Bu mecralarda kısa sürede tanınmak için ise mutlaka SEO uyumlu ve etkili makaleler yazmanız gerekecek.

Herhangi bir sitede makale yazarak para kazanmak istiyorsanız o siteye üye olarak para çekim limitine ulaşmanız şart. Her makale sitesinin kendine has bir ödeme planı var. Kimi siteler minimum 20 TL’ye ulaştığınızda çekim yapmanıza izin verirken kimileri ise bu barajı 200 TL’ye kadar çekiyor. İşte ne bileyim, kimisi haftalık ödeme yaparken kimisi de yazarlarına aylık ödeme yapabiliyor. Tabii siteden siteye kelime başına alacağınız ücretler de değişiklik gösterebiliyor. 100 kelime için 50 kuruş kazandıran siteler de bulabilirsiniz 3 lira da… Bunun için iyi araştırma yapmanız ve şartlara göz atmanız oldukça önemli. Çalışma kriterleri size en uygun gelen siteye üye olarak kazanmaya başlayabilirsiniz. Makale yazarak para kazandıran güvenilir siteler arayanlar için için birbirinden farklı ödeme planına sahip 11 adet siteye yazımda yer verdim.

Buyurun inceleyin…

Not: Daha önce kullandığım sitelerin yanına işareti ekledim.

1. Yazarakkazan.com

Yazarakkazan.com - Makale Yazarak Para Kazan
Yazarakkazan.com – Makale Yazarak Para Kazan

Gerek ödeme planı gerekse güvenilirliği bakımından yazarakkazan.com benim sevdiğim siteler arasında. Yazarlarına haftalık ödeme yapan bu makale yazarak para kazanma sitesinde para çekme limiti de oldukça makul bir rakam. Minimum 20 TL’ye ulaşan her kullanıcısına ödeme yapan bu sitede, paranız Cuma günleri hesabınıza otomatik olarak yatar. (Tarafımdan test edildi ve onaylandı)

Yazarakkazana nasıl üye olunur? Nasıl para kazanılır? Çekim nasıl yapılır? Gibi daha fazla detaylı bilgiye sahip olmak için Bilgisayarda Yazı Yazarak Para Kazanma Sitesi – Yazarakkazan başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

2. Yazkazan.net

Yazkazan.net - Evde Yazı Yazarak Para Kazanma
Yazkazan.net – Evde Yazı Yazarak Para Kazanma

Arama motoruna makale yazarak para kazanmak yazdığınızda ilk sıralarda çıkan ve çoğu kişi tarafından bilinen bu site de amacınıza tam olarak uygun. Site kullanıcılarına her ayın 15’inde ödeme yapıyor. Ödeme almak için ulaşmanız gereken minimum tutar ise “200 TL”…

Yine tarafımdan denenmiş ve oldukça güvenilir para kazanma sitelerinden biri olan yazkazan.net hakkında en detaylı bilgiye Yazkazan.net – Para Kazandıran Makale Yazma Sitesi başlıklı yazımı okuyarak ulaşabilirsiniz.

3. Bilgiustam.com

Bilgiustam - Makale Yazıp Para Kazandıran Siteler
Bilgiustam – Makale Yazıp Para Kazandıran Siteler

Bilgiustam.com güzel bir bilgi platformu olmasının yanı sıra yazı yazarak para kazanmak isteyenler için de doğru adres. Yazarlık sisteminde hesabınız onaylandığı takdirde içerik üreterek para kazanmaya başlayabilirsiniz. Bilgiustam diğer makale sitelerine göre biraz daha kaliteli içerikler istemekte.

Yazdığınız yazılar incelenir ve 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınır. Özgünlük, dilbilgisi, düzen, kaynakça, görsel materyal ve popülerlik gibi alanlarda editörler tarafından kontrol edilerek puanlama yapılır. Minimum 50 puana ulaşan her yazı yayınlanmaya hak kazanır ve ücreti yansır.

Bilgiustam üyelerine her yazı için ortalama ne kadar ücret ödüyor bir fikrim yok. Fakat çekim talebi verebilmeniz için hesabınızda minimum 50 TL olması şart. Siteye kayıt oldum, fakat henüz yazma imkanı bulamadım. En kısa zamanda deneyimlerimi size aktarmak için can atıyorum.

4. Semseo İmovasyon Şirketi

Semseo, herhangi bir site üzerinden değil mail üzerinden makale yazarak para kazanma imkanı sağlıyor. Gözle görülür bir internet sitesi üzerinden makale yazmadığımız için güvenilir gelmeyebilir. Fakat burası, denediğim tüm makale siteleri arasında bana en çok kazandıranı oldu sanırım. Çünkü 100 kelime için tamı tamına 3 TL ödüyorlar ve yazınızın kalitesine göre bu oran da artabiliyor.

İletişime geçtiğiniz editör size genelde tek seferde toplu iş yolluyor. Konuyu, alt başlıkları ve anahtar kelimeleri size mailde belirtiyor. Siz de “tamamdır bunları x gün içerisinde teslim edebilirim” diyerek yazmaya başlıyorsunuz. Ara ara yazınızın ne durumda olduğunu falan sorup iletişime geçiyorlar. Makalelerinizi Word ile kaydedip yine mail olarak editöre yolluyorsunuz. Makaleleriniz uygunsa paranız IBAN numaranıza aktarılıyor. Uygun değilse zaten düzeltmeniz gereken yerler bildiriliyor. Tabii berbat yazmadığınız takdirde. Açıkçası bu platformda yazmak için kaleminizin gerçekten güçlü olması ve kaliteli içerik üretmeniz şart. Ben buradan haftalık olarak 250-300 TL gibi meblağlar kazandığımı hatırlıyorum.

İletişime geçtiğim mail adresleri var fakat her biri editöre özel mail adresi olduğu için burada paylaşmam etik olmayabilir.

5. Piyasaanketi

Piyasaanketi - Para Kazandıran Makale Siteleri
Piyasaanketi – Para Kazandıran Makale Siteleri

Yine bir bilgi sitesi olan piyasaanketi.com ile yazarlık yaparak para kazanmak mümkün. Minimum 500 kelimelik yazıları kabul eden makale sitesi, her 200 kelimede bir görsel eklemenizi de şart koşuyor. Her 100 kelime için 2 TL ödediğini iddia eden site, teknoloji, ekonomi, alışveriş gibi birçok konuda içerik üretmenize imkan tanıyor. Yani gönderdiğiniz 500 kelimelik yazınız için 10TL kazanmış oluyorsunuz.

Yazınızı Word formatında yazarak iletisim.piyasaanketi@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. Eğer yazınız yayınlanmaya uygun bulunursa tarafınıza ödeme ile ilgili gerekli bilgiler veriliyor. Detaylı bilgi için piyasaanketi sitesinde bulunan Sitemizde Yazar Olun! sayfasına bakabilirsiniz. Bu sitede henüz yazmadım ama en kısa zamanda sizlere deneyimlerimi aktarmak için sabırsızlanıyorum. (Açıkçası parası oldukça iyi)

6. Yazankazanır

Yazankazanır - İçerik Yazarak Para Kazanmak
Yazankazanır – İçerik Yazarak Para Kazanmak

Yine üye olup henüz deneme imkanı bulamadığım bir makale sitesi daha…

Siteye üye olup, admin panelinden içeriklerinizi üretmeye başlıyorsunuz. Standart olarak 300 kelime için 1.80 TL ödenen sitede ödeme alabilmek için 90 TL limitine ulaşmanız şart. Ayrıca diğer makale yazarlığı siteleri gibi ücretler IBAN numarasına havale edilmiyor. Ödemeler sadece papara.com üzerinden gerçekleştiriliyor. Yazdığınız her makale için bonus ücret alınıyor. Sitenin açıklama kısmında bunlar yazıyor ödeme planı covid-19 süresince daha avantajlı işleyecek.

Yazankazanır Açıklama
Yazankazanır Açıklama

7. Seturday

Seturday – Sitelere Yazı Yazarak Para Kazanmak

Seturday; görülmesi gereken yerler, farklı kültürler gibi seyahat planlarının ve deneyimlerin  yayımlandığı bir sitedir. Burada yayınlanan her içeriğin için 150 TL kazanırsın. Tek bir yazı ile 150 TL kazanma fikri kulağa harika geliyor.

Fakat makale yazarak para kazanmak istiyorum diyorsanız Seturday’ın da üyelerden istediği bazı şartlar var.

  • Yazdığınız yazılar en az 450 ve en fazla 800 kelimeden oluşmalıdır. Aynı zamanda kullandığınız karakter sayısı 3500 ve 5500 sınırını da aşmamalıdır.
  • Yazı başlıklarınızın ise en az 25, en fazla 70 karakter kuralına uygun olması gerekir.
  • Yazı içerisinde en az 5 ve en fazla 8 adet olmak üzere mutlaka resim kullanmalısınız.
    (Size ait olmayan görseller kabul edilmez)
  • Yazınıza en az 1 ve en fazla 5 adet olmak üzere anahtar kelime dediğimiz etiketleri eklemeniz gerekir.

Sitede para kazanabilmek için en kestirme yol bol bol resim çektiğiniz bir seyahat deneyiminizi anlatmak.

Detaylı bilgi için Gezerek Para Kazanmak – Tek Yazı ile 150 TL başlıklı yazıma bakabilirsiniz.

8. Makalehizmeti

Makalehizmeti - Makale Yaz Kazan Siteleri
Makalehizmeti – Makale Yaz Kazan Siteleri

Yazdığınız her 100 kelime için 50 kuruş ve katları şeklinde ödeme yapan makalehizmeti.com’da minimum 200 TL’ye ulaştığınızda çekim yapabilirsiniz.

Site içerisinde acemi, standart ve uzman yazar olmak üzere rütbe sistemi bulunuyor. Yazarlık seviyeniz arttıkça doğal olarak kazancınız da artıyor.

Site de makale yazarlığı ücretleri şu şekilde:

  • Acemi Yazar: 100 kelime için 0,50 TL alıyor.
  • Standart Yazar: 100 kelime için 0,55 – 0,60 TL alıyor.
  • Uzman Yazar: 100 kelime için 0,60 – 0,75 TL alıyor.

Ödemeler her ayın 10’unda yapılmakta.

Siteye kayıt olduğunuzda öncelikle 1 makale yazma işi alabiliyorsunuz. Başvuru aşamasında olan hesabınız için deneme makalesini yazdığınızda uygun görülürseniz burada yazar olabilirsiniz.

Henüz sitenin güvenilirliğini deneme fırsatı bulamadım ama bana çekim limiti oldukça yüksek geldi.

9. İcerik.net

İçerik - Makale Satış Siteleri
İçerik – Makale Satış Siteleri

Makalelerinizi satarak da para kazanabileceğinizden yukarıda bahsetmiştim. İşte bu sitede kendi kelime başı ücretinizi kendiniz belirleyerek tarifenizi oluşturabilirsiniz.

Üye olduktan sonra tek yapmanız gereken şey hazır makalenize bir alıcı çıkması.

İçerik.net Satılan Makaleler - Makale Satarak Para Kazan
İçerik – Makale Satarak Para Kazan

10. Makale.net

Makale.net – Makale Satarak Para Kazanma Siteleri

Makale.net’de yine aynı şekilde hazır makalelerinizi satıp para kazanabileceğiniz bir platform.  

Siteyi deneme amacıyla üye olup bir makale yüklemiştim. Yaklaşık 1 ay kadar sonra bir makalem satılmıştı. Burada müşterinin ihtiyacına göre bir gün sonra da aylar sonrada alıcı bulabilirsiniz. Tamamen şans meselesi. Zaten yapmanız gereken ekstra bir şey yok. Makale yazarak para kazanmak için sitede editör olduktan sonra sadece makalelerinize müşteri çıkmasını bekleyin!

11. Makaleyaz.net

Makaleyaz - Paralı Makale Yazma
Makaleyaz – Paralı Makale Yazma

Yine kendi makalenizi yazıp satabileceğiniz bir platform ile karşınızdayım. Bu platformun diğer satış platformlarından farkı ise, satış ilanları…

Müşteriler makale siparişleri bölümünde ihtiyaçları olan yazının detaylarını belirtiyor. Siz de açık artırma müzayedesine katılır gibi ilana teklif veriyorsunuz. İlan belirli bir süre sonra kapanıyor ve müşteri en uygun teklif ile anlaşarak siparişini veriyor.

Makaleyaz Sipariş - Makale Yazıp Satmak
Makaleyaz Sipariş – Makale Yazıp Satmak

You may also like...